”Tenk POSSITIVT for fa**!”

May 31, 2021

Har du hørt det før?

At du må tenke mer positivt!

Du la sikkert merke til skrivefeilen også....

og.... JA - det var med vilje! 

For det er jo sånn det høres ut.... 

Du vet… når noe går skeis og du får høre at det bare er å tenke positivt. Da ordner alt seg!

Har du ikke merket det? Hvor greit og enkelt ting blir, bare du tenker positivt???

Hæææ?? Ikke???

Hmm….

Kan det være noe med at – DET IKKE FUNKER!!!

Nei, det gjør ikke det, når du er frustrert, forbanna, lei deg eller redd som søren!

Når noen ber deg om å tenkte positivt da, har du antagelig mest lyst til å be de putte de orda opp et visst sted!

Eller? 

Jeg vet ikke hvor mange jeg har snakka med som forteller meg at de vet de skal tenke mer positivt, men at de syns det er så vanskelig.

Mange blir også overrasket når jeg svarer at: ”det funker jo ikke….”

”Men det er jo det vi alltid har lært?”, kan de si...

”Ja, men da burde det vel ha virka da, om du har lært og visst dette lenge, og prøvd det ut selv?”

Poenget mitt er at det ikke fungerer å si noe intellektuelt som ikke er på linje med det vi føler og samtidig tro at det skal hjelpe oss å føle noe annet!

Det betyr ikke at vi ikke skal ha et positivt mindset. Å se etter hva som er bra! Finne en bedre løsning. Lete etter et annet og bedre svar. Selvfølgelig er det smart! Det kommer sjelden noe godt ut av å innta en pessimistisk, negativ holdning.

MEN.... det nytter ikke å bare si til seg selv at vi skal tenke positivt, når hele kroppen stritter i mot. Når alt vi kjenner på er vrede eller sorg eller angst!

Da MÅ vi hente fram annet skyts!!

Da må vi finne noe som kan trenge igjennom og løse opp i vreden, sorgen og angsten først! Deretter kan vi etterhvert rette nesa mot det som gir oss glede og en følelse av ro og tilfredshet.

Og dette andre, er noe så enkelt som å akseptere følelsen. Fordi den følelsen vi kjenner på, er det vi kjenner på og da kan vi ikke late som om vi kjenner på noe annet!

Dersom vi er redde kan vi gå rett på sak om vi vet hvordan. Akseptere følelsen og finne en ny vei. Og dette kommer jeg tilbake til litt lenger ned. Men når det kommer til vrede eller sorg er det litt mer kinkig.

Vrede gir makt! Vrede, sinne og hat er sterke og mektige følelser. Og jo mer fokus vi har på dem, jo mer makt føles det som om vi får og jo bedre kan det føles. Så disse følelsene gir oss en god følelse og fyrer opp belønningssenterne i hjernen vår. Derfor kan de også fort bli en vane og skape store problemer for mange. Både for den personen som blir avhengig av følelsen (akkurat som en annen avhengighet), men også store konsekvenser for de som blir utsatt for dette, selvsagt.

Dette er et stort emne, så jeg skal ikke begi meg ut på dette her. Men en følelse av vrede i forskjellige former og fasonger, gir oss ofte en god følelse og kan derfor være vanskelig å snu, men absolutt ikke umulig.

Jeg syns Raga Rockers’ lyrikk virkelig setter ord på dette når de synger ”Er’e ikke deilig å ha noen å hate...." 

Sorg er litt annerledes, men også vanskelig å snu. Og skal vi egentlig det da? Kanskje, om det skaper problemer for oss. Men sorg er viktig og en følelse som opprettholder balansen i oss. Sorg er på en måte gjengjeldelse av kjærlighet og hadde vi ikke kunnet elske, hadde vi mest sannsynlig ikke følt sorg. Det betyr også, tror jeg, at vi trenger sorgen for å kunne elske – virkelig elske.

Dyp sorg etter å ha mistet noen kjære, er antagelig livsnødvendig og grunnen til at vi føler på den. Ellers tror jeg ikke den hadde vært der. Og det kan jo i seg selv være en trøst.

Men så kan det være lettere følelser, som er i slekt med sorgen, som nedstemthet og å være lei seg. Det har vi alle kjent på og det er helt ok. Men om denne følelsen vedvarer og ender opp med å skape depressive tanker hos oss, er det nødvendig å gjøre noe. Og ja, det handler om å snu fokus, men det hjelper ikke å si til en person som er deprimert at han eller hun bare skal ta seg sammen og tenke positivt. Dette hjelper lite og kan fort gjøre det enda tyngre.

Det eneste som hjelper, er i alle fall min erfaring, etter å ha jobbet med denne typen problematikk hos klienter i mange år, å først akseptere følelsen.

Rett og slett godta at vi føler det vi føler. Igjennom aksept kan vi komme videre. Det er det eneste som hjelper på sikt.

Tilbake til FRYKT! En følelse mange har kjent på. Særlig om vi skal ut i ilden, være synlig, heve stemmen, eller bevege oss ut i noe vi ikke har gjort før – ut i det ukjente. Da kommer nervøsiteten og frykten snikende. Og i mange tilfeller hindrer den oss i å komme videre.

Så om vi ønsker å få til noe, kanskje skape noe nytt, gå en ny vei, skifte jobb, skifte miljø, starte en utdannelse, reise et sted helt alene eller kanskje skape en ny virksomhet, ja da kan frykten fort komme snikende.

”Vil jeg klare det?”

”Vil jeg lykkes?”

”Er jeg god nok?”

Og da trenger vi å forstå at disse tankene er helt normale. Det er noe alle føler på fra tid til annen. Det er en følelse vi alle har, og som skal være der! Følelsen av frykt hjelper oss å unngå farer. Den hjelper oss å overleve. Den er livsnødvendig.

Men den kan fort stå i veien for oss også, når vi skal bevege oss ut i ukjent terreng, fordi hjernen oppfatter dette som fare på bakgrunn av at det er ukjent. Og så stopper vi oss selv fra å følge den veien vi ønsker å gå. Da vet vi at vi må gjøre noe med den følelsen vi føler. Vi må snu om på frykten.

Men om noen sier til deg at du bare kan tenke positivt, vil du mest sannsynlig ikke få det til og i verste fall tenke at det er deg selv det må være noe galt med, siden andre får det til.

Det er det ikke! Du har bare fått feil råd!

Tenk gjerne positivt, men om følelsen du føler er en annen, om kroppen din stritter i mot og du kjenner på for eksempel frykt, vrede eller sorg. Så vit at for å komme videre er ikke første steg å tenke positivt, men å akseptere og godta det du føler, som reelt! Først da blir du fri til å gjøre noe med det! 

PS! Om du ønsker hjelp til hvordan du kan skape den virksomheten du lengter etter og deale med følelsen som stopper deg.. og har kjent på hvordan det å bare tenke positivt ikke fungerer, book en samtale nå, så tar vi en prat om hvordan du kan få til dette for deg, uavhengig av følelsen som har stoppet deg! Klikk her for å komme til min kalender!

Ønsker du å ta din virksomhet online?

Få hjelp til å se hvordan du kan skape et profesjonelt digitalt system som hjelper deg å hjelpe dine klienter online?
Book din gratis samtale med meg her!