Redd for at selvdisiplinen skal svikte?

Dec 10, 2019

Er du god på selvdisiplin?

Eller kjenner du på at bare ordet får kroppen til å synke sammen et par hakk?

Når noen sier at du må ha selvdisiplin – retter du da ryggen og tenker ”yes – give it to me baby – dette fikser jeg!”

Eller blir du irritert over at noen i det hele tatt brakte temaet på banen?

Jeg må innrømme at jeg har tilhørt den siste kategorien der…. Den med å bli irritert over at noen sier det er viktig å ha selvdisiplin. Uten selvdisiplin vil du ikke få det til!
 
”Oh.. jeezzz…” himler med øynene… ”hva faen liksom” og kjenner at suget tar tak i magan på meg og drar mellomgulvet flere titalls centimeter innover og oppover… til det stopper i et svart mørke….
 
En skam om å ikke strekke til brer seg…. Følelsen av å være svak… sniker seg inn i de tankescellene som ligger på siden… de får ikke komme helt opp i pannebrasken, men de er farlig nære… jeg stopper dem… vil ikke høre… de får ikke lov å ta plass… ikke helt der fremme….. dytter de ned igjen…. Helt ned til det dype underbevisste… ok de kan være der… bare de ikke er her oppe … hvor de klare tankene mine lever…. Jeg tenker på noe annet… til det går over…
 
Tikk takk tikk takk …. Jeg skrur tiden noen tiår tilbake…mange.... til den gangen jeg røyka…. Jeg hadde så lyst til å slutte, men jeg klarte det ikke… det var så vanskelig… jeg kunne ikke se hvordan jeg skulle få det til…. Det smakte for godt til at jeg skulle klare det...
 
Men en dag klarte jeg det….
 
Jeg bestemte meg for at jeg skulle slutte en dag jeg var dårlig… jeg hadde fått bronkitt og var så sår i halsen at jeg ikke klarte å røyke hele dagen…. Og da snakker vi sår i halsen altså….
Men denne bronkitten skulle vise seg å bli det beste som hadde skjedd meg…..
 
Denne bronkitten ble min venn… en venn som viste meg vei…
 
Denne bronkitten viste meg nemlig at jeg kunne klare det… jeg kunne klare meg en hel dag uten røyk…. En HEL dag!!! Det hadde jeg ikke klart før….men bronkitten hjalp meg å klare det…
 
Så dette betydde at det umulige var mulig…. Det var også mulig for meg…. Og DET var hele hemmeligheten….
 
Det at jeg selv forsto at det var mulig for MEG å slutte… At jeg kunne få det til! Det fantes en mulighet for å feile, ja…. Men det åpnet også opp for en mulighet for å lykkes….
 
Jeg trengte noe eller noen som kunne vise meg veien… noe som kunne forklare på sin usedvanlig merkelige måte… at det var mulig for MEG å lykkes….. og i dette tilfelle var denne ”noen” bronkitten som kom på besøk…
 
Selvdisiplinen som for tiden hadde vært på en lang ferie…. Kunne hentes hjem og settes i jobb… det var mulig å få den til å gjøre arbeidsoppgaven på en skikkelig måte… endelig…. For tidligere hadde den ikke vært til å stole på…. Den hadde jobba litt nå og da…. Litt sånn som det passa seg egentlig…. Men plutselig så sviktet den… helt uten forvarsel…. Den tok seg en 3-dagers eller noen ganger både 1 og 2 uker i slengen…. Og i enkelte tilfeller kunne den være borte i et halvt år av gangen…
 
Så hva skjedde egentlig denne gangen, som ikke hadde skjedd før??
Hva var det som var forskjellen… som gjorde at jeg kunne begynne å stole på den igjen?
 
Hva var det som skapte tilliten til at jeg kunne klare det denne gangen….
Jo, det var nettopp det at den forsto HVORFOR den måtte gjøre denne jobben…. Hvorfor den ikke kunne stikke av så fort smerten gav seg til kjenne…. Men stå der og ta imot… og gjøre jobben som måtte til… lenge nok til at den kunne fratre fra sin stilling av naturlige grunner…. Og det vil si at jobben var gjort…. At avvendingen var et faktum…
 
Hele forskjellen var at det gikk opp et lys for hvorfor selvdisiplinen var helt nødvendig at den kunne stå i det som var vanskelig…. Fordi HVORFOR ble så sterk, ble jobben til selvdisiplinen lett…
 
Når vi forstår hvorfor vi må gjøre en endring, når vi ser hvorfor vi må igjennom smerte, eller når vi kan gjøre noe som er enda bedre istedenfor….. da er jobben til selvdisiplinen lett… Da vil den ikke lenger ha behov for å reise på ferie….. ikke en liten helgetur engang…
 
Så ikke hør på dem som sier at det er vanskelig med selvdisiplin… det er ikke selvdisiplinen som er vanskelig… det er grunnen til at den skal være der som må være sterk nok…
 
Er HVORFOR sterk nok, er selvdisiplin LETT!

Er du en terapeut eller helse-ekspert som ønsker å ta hele eller deler av virksomheten din online?

Da har jeg en super trening for deg rett her, der jeg viser deg hvilke 5 skift smarte terapeuter tar for enkelt å kunne tilby sin ekspertise online, oppnå mer frihet og tjene mer...
Gratis trening her >>