Hvordan få kreativiteten til å flyte fritt?

Feb 06, 2020

Hender det at du stopper helt opp når du ønsker å være kreativ og skapende?

Du ønsker å skrive noe, si noe eller skape noe? Men ordene vil bare ikke komme ut? Eller idéene er totalt fraværende. Ingenting av det du tenker kan brukes til noe som helst.

Det er som om en stor vifte med usammenhengende tanker spinner rundt og stopper deg fra å hente frem gullet som du vet ligger der. Og istedenfor kommer alle tankene om hva som skulle vært gjort, fram i bevisstheten og forstyrrer. Tida strekker ikke til, andre ting som er viktig banker på og bukter seg frem - og opptar plassen som du hadde lyst til å vie skapertrangen og det som gir deg følelsen av flyt.
 
Du kjenner på at du så gjerne skulle hatt 20 timer mer enn du har i døgnet, minst. Og fått tid til å være mer kreativ. Fått lov til å gjøre de tingene som egentlig betyr noe. Men alle må-tingene står i kø og hamrer seg vei inn i hodet og lager bråk og kaos?
 
Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg vet det er på samme måte for mange andre også. Kreativiteten lar vente på seg, formaningen etter den blir bare til mas eller selvsabotasje. I form av å ikke få til å skrive de inspirerende innleggene jeg visste jeg kunne. Inspirasjonen var umulig å oppdrive, motivasjonen helt fraværende og alt føltes bare som en eneste langt hodepine. Og alle de kjedelige, nødvendige, unødvendige tingene, har istedenfor veltet inn i hodet som en konvoi av lastebillass. Håpløst og frustrerende.
 
Og jeg har forsøkt å sitte og vente på at motivasjonen skal komme tilbake, men den har glimret med sitt fravær i dager, uker og måneder.
 
Høres det kjent ut? Har du det også litt på samme måte?
 
Da er det bra at du leser her, for det er nemlig noe vi kan gjøre for å få bukt med dette fenomenet som stopper all vår kreativitet. Noen kaller det for skrivesperre eller kanskje kreativitetsstress.
 
Det som er greia er at mange venter på at inspirasjonen skal komme før de kan gjøre noe, noe jeg selv er den første til å innrømme å ha gjort. Mange venter på at kreativiteten skal komme veltende over dem utfra intet, som om noen sto og kastet kreative tanker inn i hodene våre.
 
Problemet er at dette sjelden skjer. I alle fall er dette min erfaring. Det kommer ikke bare over oss fra ett eller annet sted der ute i periferien.
Det vi derimot kan gjøre, er å bestemme oss for å gjøre noe kreativt og deretter velge å gå inn i et kreativt tankemodus, slik at vi skaper mer av det.
Akkurat på samme måte som at vi kan velge å være i en tilstand av aksept, når vi føler på vonde følelser, som da vil føre til at vi skaper mer av aksept i oss, kan vi også skape mer kreativitet, ved å velge å gå inn i en tilstand av kreativitet.
 
Ikke på bakgrunn av inspirasjon, ikke på bakgrunn av motivasjon, men på bakgrunn av hva vi bestemmer oss for å ville ha av resultat og velge å gjøre det.
 
Det som skjer da er at vi velger minste motstands vei og følger med på elven som skapes. Dette handler om loven om minste motstands vei.
Akkurat som vannet alltid søker minste motstands vei i sin frie bevegelse i landskapet, på samme måte lever kreativitetens elv et lignende liv.
 
Dersom vi ikke holder tilbake, men lar det som er inni oss få lov til å komme ut uten å bli begrenset, uten å kritiseres, uten motstand… selv om det er feil, selv om det høres dumt ut, selv om det kunne vært bedre, selv om det ikke er perfekt… så vil kreativitetens elv få lov til å utfolde seg og skape mer kreativitet.
 
Da kan vi la ordene få lov til å skape teksten… og fargene eller linjene få skape bildet…
 
Og på samme måte som en liten bekk blir større og større etter hvert som den beveger seg nedover i terrenget og flere bekker kommer til med sine forsyninger og sammen skaper en større elv, vil mange små bekker av kreativitet på sikt danne en stor kreativ elv…
 
Om det er kimen til en bloggpost eller kimen til en hel bok… alt starter med det ene ordet, de små linjene, de fine setningene og etter hvert avsnittene…
Ved å la pennen fare minste motstands vei, vil den etter en stund danne mange setninger som blir til avsnitt og kapitler… og kanskje til en hel bok. Deretter kan du ta frem kritikerens spade og forme det ferdige produktet… men aldri, aldri, aldri ta denne spaden frem i den kreative prosessen…
Poenget er at det som skaper kreativitet er å være kreativ. En skrivesperre løses bare av å begynne å skrive…
 
Og vi kan ikke vente på at vi skal føle for det, dersom vi virkelig ønsker å skape noe som er nødvendig for oss. Noen vil da vente for evig. Fordi det kan hende at vi aldri vil føle for det – mest sannsynlig faktisk.
 
Vi må være smartere enn følelsene våre, vi må velge å gjøre det vi vet kan skape de resultatene vi vil ha. Når vi gjør det, vil vi kanskje etter hvert føle for det også, men vi kan ikke starte med å vente på at denne følelsen skal komme. Da kan det hende vi aldri kommer dit vi vil.
 
Hvordan er det med deg? Lar du din kreative elv få flyte fritt? Eller venter du på at du skal føle for det?
 
Velger du å skape det som du vet er viktig for deg? Det er bare du som kan bestemme for deg? Og det er bare du som kan velge hvilken vei du vil gå.

Er du en terapeut eller helse-ekspert som ønsker å ta hele eller deler av virksomheten din online?

Da har jeg en super trening for deg rett her, der jeg viser deg hvilke 5 skift smarte terapeuter tar for enkelt å kunne tilby sin ekspertise online, oppnå mer frihet og tjene mer...
Gratis trening her >>